top of page

Šta je DOSTOJANSTVENA ZARADA?

Dostojanstvena zarada je visina plate koja je neophodna za dostojanstven život i pokrivanje osnovnih ljudskih potreba.


Kada govorimo o tekstilnoj industriji, brojna istraživanja pokazuju da je radna snaga potplaćena, često ispod zakonskog minimuma, kao i da se tekstilne radnice suočavaju sa mnogim problemima

Mobing, atmosfera straha, nedovoljno plaćen (često neplaćen) prekovremeni rad, zagađen vazduh na radnom mestu, protivzakonito produžavanje kratkoročnih ugovora... neke su od praktično normalizovanih pojava u okviru tekstilne industrije.

Organizacija Clean Clothes Campaign, u okviru istraživanja o radnim uslovima u industriji tekstila, odeće i obuće u stranim fabrikama koje posluju u Srbiji, kao predlog za rešavanje dela problema radništva predlaže upravo koncept #livingwage tj dostojanstveni nivo zarade.


Ovaj predlog obuhvata platu koja se dobija za rad u granicama standardne radne nedelje (maksimalno 48 sati rada nedeljno) koja celoj porodici obezbeđuje hranu, stanarinu, zdravstvo, odeću, prevoz, obrazovanje i štednju koja pokriva neplanirane troškove. Na osnovu prikupljenih podataka, utvrđeno je da minimalna plata za dostojanstven život u Srbiji iznosi 652e tj. 77.828 din*
Prema Clean Clothes Campaign podacima prosečne neto zarade u industriji odeće (218 e) i industriji kože i cipela (227 e) ne samo da su manje od prosečne plate na nivou celokupne ekonomije, već su ispod svakog egzitencijalnog minimuma.


Pored minimalne plate za dostojanstven život (652 e) ovo je ilustrovano podacima kao što su iznos minimalne potrošačke korpe za domaćinstvo (278 e), prag siromaštva za četvoročlanu porodicu (256 e) i dr.


Svim radnicima treba omogućiti platu od koje mogu živeti, jer imati posao trebalo bi da podrazumeva i mogućnost da izdržavate sebe i porodicu.


I zato, kad pokušaju da nam prodaju još jednu osvešćenu i eko kampanju hajde da podsetimo (pre svega fast fashion) brendove o uslovima rada u njihovom proizvodnom lancu kao i na koncept dostojanstvene zarade - poduhvate koji bi imali neuporedivo veći efekat u kontekstu etičkog, ekološkog i održivog poslovanja.


*istraživanje je rađeno 2017.

Opmerkingen


bottom of page