top of page

Prvi Dan održive mode

Podizanje svesti o problemima koje uzrokuje sistem poslovanja modne industrije jedan je od glavnih fokusa brojnih građanskih inicijativa i aktivista, a u tom cilju u okviru 44. Perwoll Fashion Weeka aprila priredili smo prvi Dan održive mode gde smo mapirali brojne poteškoće domaćeg tržišta, ali i razmišljali o rešenjima i konkretnim predlozima za inovacije u modnom poslovanju.



Program prvog Dana održive mode:


Predavanja za studente i modne dizajnere:

Vreme: 14 – 14:45h

Cirkularna ekonomija, reciklaža u službi dizajna

Predaju: Nataša Gligorijević, Centar za održivi razvoj Srbije; Žaklina Živković, Grupa za analizu i kreiranje javnih politika

Vreme: 15 – 15:45h

Šta podrazumeva održivi razvoj modne industrije?

Predaje: Aleksandra Marić, koordinatorka za Srbiju organizacije Fashion Revolution

Mesto: Accademia del Lusso (Bulevar Despota Stefana 68c)

Vreme: 18 – 19h

Panel na temu: Tekstilne radnice – emancipovane ili eksploatisane?

Modna i tekstilna industrija oduvek su bile industrijske grane koje u velikom broju upošljavaju žene. Danas one čine preko 70% radne snage u Kini, 85% u Bangladešu, a u Kambodži čak 90%. U Srbiji taj postotak prelazi 80%. Za sve ove žene emancipacija je usko povezana s uslovima na radnim mestima – dovoljno visoka plata, pristojna radna mesta, zdravstveno osiguranje, mogućnosti za napredovanje na bolje pozicije – samo su neke od nepohodnosti kako bi radnice bile nezavisne i osigurale svoj individualni razvoj i ekonomsku nezavisnost.


Govore: Mario Reljanović, vanredni profesor na Institutu za uporedno pravo Bojana Tamindžija i Stefan Aleksić, međunarodna organizacija Clean Clothes Campaign, Ashok Murty, konsultant iz oblasti mode


Moderatorke: modne novinarke Dunja Jovanović i Marija Radaković

Mesto: Kulturni Centar Beograda (Knez Mihailova 6)

Vreme: 20 – 22h


Prezentacija projekta BIRO 354c

Projekat BIRO 354c je pionirski poduhvat na našim prostorima čiji se biznis plan oslanja na iznajmljivanje i prodaju po sniženim cenama autorskih i dizajnerskih komada s domaće modne scene, kao i redizajn vintage komada. U lepom studiju u Preševskoj ulici bićete u prilici da iznajmite ili kupite komade Jasmine Sanader, Svetlane Proković, Danijele Biškup (LILU Shoes), Nevene Kragić, Budislave Keković, Tijane Pavlov, Darka Milojevića i drugih eminentnih dizajnerki i dizajnera.


Iza projekta BIRO 354c stoji modna dizajnerka i kostimografkinja Ana Trošić Trajković.


Organizacija Dana održive mode: Dunja Jovanović i Marija Radaković, Udruženje za održive inicijative; Nataša Gligorijević direktorka Centra za održivi razvoj Srbije.

bottom of page