top of page

III sezona podkasta: reciklaža tekstila u fokusu

Treća sezona F.fm podcasta posvećena je projektu "Tekstilni otpad nije u modi" koji realzujemo u saradnji sa Centrom za unapređenje životne sredine.


F.Fm podcast možete preslušati na Anchoru, Spotify-u, Mixcloudu, Google podcast platformi kao i na našem sajtu - fffmpodcast.com. Do kraja februara emitovano je 7 novih epizoda, a teme koje su privukle najviše pažnje su - Kako izgraditi održiv modni brend u Srbiji, Sertifikacija materijala i Second hand preduzetništvo.


2021. godinu započele smo sa temom Kako izgraditi održiv brend u Srbiji? u kojoj ćete saznati šta sve domaći modni preduzetnici i dizajneri rade kako bi njihovi brendovi poslovali u skladu sa ekološkim i etičkim principima. Koje su prepreke, a koji podstreci za održivo poslovanje kod nas i kakvi su uslovi rada u okviru domaće tekstilne industrije. Epizoda za koju se nadamo da će biti korisna pre svega domaćim mladin dizajnerima i inspirisati ih da svoju proizvodnju učine održivijom.


Slika je preuzeta sa sajta https://rs.ivko.com/


Gosti u ovoj epizodi su Miloš Ivković – generalni direktor brenda Ivko Woman i predsednik upravnog odbora modnog klastera FACTS, Sonja Jocić, modna dizajnerka i Sonja Nikolić Oljača, osnivačica brenda Cozy2Wear.

Slika preuzeta sa FB stranice Sonje Jocić; Photo: Audrey Stecinjo, Style: Nevena Ivanovic

MUA: Jana Skobic, Model: Bojana Sarac, Fashion: Sonja Jocic


Svi mi često imamo dilemu da li je i u kojoj meri određeni brend održiv, a jedan od najboljih načina da u to budemo sigurni, garantuju nam sertifikati za tekstil. U petoj epizodi treće sezone, istraživale smo koji sve sertifikati i standardi kvaliteta za tekstilne proizvode postoje na našem tržištu i šta svaki od njih znači.


Kako kupci mogu da prepoznaju kvalitetan i fer izrađen proizvod & kako dizajneri/brendovi mogu sertifikovati komade odeće koje izrađuju? Da li se određeni sertifikati mogu upotrebljavati za greenwashing?

Odgovore na ova pitanja dali nam: Milena Milisavljević, viši savetnik za kvalitet Privredna komora Srbije i Jovan Jovanović, ambasador održivog razvoja i Fairtrade aktivista.



Second Hand tržište postaje sve veće i bogatije, a ukoliko se i sami razmišljate da pokrenete prodaju odeće ili ste pasionirani kupac SH i vintage odeće u emisiji sa Marijom Šehanović i Jovanom Belak pričamo šta je sve potrebno za ovu vrstu preduzetništva. Postavljamo i pitanja o rastućim fenomenima i trendovima prisutnim upravo na domaćem tržištu vintage i SH prodaje.


Slušamo se!


bottom of page