top of page

Održiva moda: oksimoron ili šansa za male proizvođače?

Komunamarket.rs je jedan od prvih portala u našoj zemlji koji okuplja i promoviše lokalne handmade proizvođače, kao i organizuju logistiku da bi njihovi proizvodi što lakše došli do kupaca.



U cilju promocije održivog poslovanja, sa redakcijom sajta Komunamarket.rs razgovarale smo o načinima na koje mali proizvođači mogu biti vidljivi i zbog čega je to važno za razvoj domaćih industrija.


Uvod: Nismo baš veliki ljubitelji reči održivo/st. Ne sumira u potpunosti složenost problema sa kojim se susrećemo. Takođe, ni izbliza ne opisuje ljubav, pokretačku snagu (možda čak i opsesiju) koju imamo za razgovor i učenje o čitavom nizu stvari vezanih za ovu temu. A ipak smo u škripcu kad treba brzo da vam kažemo o čemu se radi. Zato smo pozvali divan ženski dvojac koji stoji iza F.fm podcast – radio emisije koja se bavi održivom modom – da nam pomogne u mapiranju i shvatanju problematike i principa održive proizvodnje i kako se oni odnose na handmade proizvode. Autorke i voditeljke Dunja Jovanović i Marija Radaković koje u svom podkastu pričaju o modi, ali ozbiljno, pokrenule su serijal koji preispituje etičku i ekološku stranu mode, odgovara na goruća pitanja i edukuje o važnosti održive i o problemima i posledicama brze mode. Posmatraju modnu industriju kroz ekonomsku i društvenu prizmu i ukazuju na probleme koje ova industrija proizvodi.


Ceo intrevju pročitajte OVDE.

bottom of page