top of page

Panel: Artivizam: aktivizam kroz umetnost

Na poziv organizacije SUN i WWF Serbia gostovali smo na panelu Artvizam i govorili o vezi društveno-političkog delanja i umetničkih praksiU svetu aktivizma rodio se novi pravac: artivizam, koji podrazumeva borbu za bolje društvo kroz umetničko izražavanje.


Umetnici, kao aktivisti, za svoj vid društveno-političkog delanja ne biraju proteste niti peticije, već fotoaparat, četkice, boje, note, reči i maštu

Brojna istraživanja pokazuju da društvo ne prelazi na održive modele ponašanja adekvatnim tempom, te da mnogi ljudi još uvek nisu dovoljno informisani o ekološkim problemima sa kojima se suočavamo na globalnom nivou. To ne treba da čudi, jer je naučni jezik apstraktan i dalek, a mediji i političari često nisu voljni da javnosti približe ove teme na pravi način. I kako prečicu do naših duša najbolje poznaju baš oni koji dušom stvaraju, u ovakvoj se sredini umetnost stvorila kao idealan posrednik između svesti i dela, čoveka i šire slike o njegovoj ulozi i odgovornosti koju treba da preduzme za svoje postupke.Pored F.fm govornika, na panelu su učestvovali Nemanja Milojević koji stoji iza sajta Klima 101 i Jovanka Đorović, umetnica.

Komentáře


bottom of page