top of page

Panel diskusija: Ko nam pravi odeću?

Kružok MILICA magazina u formi panel diskusije održao se 1. novembra 2017. i posetilo ga je preko 200 ljudi.


Ovaj panel je među prvima u Srbiji adresirao širi problem modne i tekstilne industrije, obuhvatajući priču o materijalima, radnim pravima i odgovornosti potrošača.


MILICA magazin početak jesenje modne sezone 2017. godine obeležio je tekstom “Zeleni izazovi modne industrije, prvo poglavlje” modnih novinarki Dunje Jovanović i Marije Radaković iz kog saznajemo da je održivi razvoj (sustainability) već duži vremenski period jedan od najčešće pominjanih termina kada govorimo o poslovanju kompanija.  


Važnost odgovornog poslovanja u okviru modne industrije, promene modnih trendova kao posledice održive poslovne prakse, kao  ipromene kupovnih navika potrošača aspekti su o kojima ćemo razgovarati na ovom panelu. 


Ovaj Kružok imao je nameru da temu ispita i proveri i na domaćem terenu. 

Pitanja koja su postavljena na panelu - Da li razmišljate o tome ko je proizveo odeću koju nosite? Da li vam prija svaka pamučna majica bez obzira na to ko je pamuk brao, a majicu šio? Nosite li kožu? Šta radite sa odećom kada izađe iz mode? Koja je ekološka cena mode?

Na panelu su govorili:

Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji

Nenad Radujević, generalni menadžer Beogradske nedelje mode

Aleksandra Marić, koordinatorka za Srbiju međunarodne organizacije Fashion Revolution 

Jelena Karakaš, novinarka i influenserka

Razgovor su vodile modne novinarke Dunja Jovanović i Marija Radaković.

Nakon panela organizovana je razmena odeće kao primer dobre prakse i odgovorne kupovine u saradnji sa međunarodnom aktivističkom organizacijom Fashion Revolution i kostimografkinjom Marijom Marković Milojev, koja je pokrenula profil za razmenu i prodaju odeće "Recycle Beograd".


Posetioci su pozvani da ponesu 1- 5 očuvanih odevnih predmeta koje više ne nose, kako bi ih na ovom događaju menjali sa drugima.

bottom of page