top of page

Vebinar: kako da iskoračimo iz arčenja i zakoračimo u održivost?

12-ti cilj održivog razvoja predviđa da u deceniji koja upravo počinje na globalnom nivou postignemo održivu proizvodnju i potrošnju: da prepolovimo gubitke u hrani, smanjimo generisanje otpada i postignemo ispravno upravljanje hemikalijama i svim oblicima otpada i značajno redukujemo zagađenje vazduha, vode i zemljišta.


Nakon sasvim vanserijske 2020. godine imamo puno pitanja, ali čini se da je sve jasnije da nam je neophodno bolje razumevanje toga kako funkcioniše veliki živi sistem čiji smo deo i šta je to zaista – održivost.


Čini se da je potrebno da priznamo prirodne zakone – da se prisetimo činjenice da živimo na planeti koja ima svoje fizičke granice i da prepoznamo da su zdravlje i sreća pojedinaca i zajednica takođe velika vrednost, nešto zaista važno.


Gde se Srbija nalazi u ovom procesu?

Cirkularna ekonomija, održivi razvoj, život bez otpada - dokle smo stigli sa edukacijom o ovim temama? Koji su to dobri primeri održivih praksi proizvodnje i potrošnje? Koji su to načini i da li je moguće da proizvodni procesi postanu ne destruktivni već regenerativni? Kako da ovi veliki izazovi na budu samo uzrok društvene i ekonomske napetosti i opasnosti, već da budu inspiracija i podrška dobrobiti cele zajednice?



U PETAK, 05. marta 2021. g. u 18 č. pokušale smo da odgovorimo na ova pitanja u okviru vebinara "Kako da iskoračimo iz arčenja i zakoračimo u održivost?"

Predavačice_

Ana Kalušević, Doktor tehnološkog inženjerstva, dipl. inž. prehrambene tehnologije biljnih proizvoda, Sekretar udruženja Prehrambeno-tehnološki savet Srbije

Dunja Jovanović, Autorka i voditeljka podkasta F.fm i osnivačica Udruženja za održive inicijative

Marija Radaković, Autorka i voditeljka podkasta F.fm i osnivačica Udruženja za održive inicijative

Moderatorka: Milja Vuković, Istoričarka umetnosti, ekološka aktvistkinja i administratorka fejsbuk grupe Za manje smeća i više sreće – Zero & Low Waste Serbia


Organizacija događaja: Beogradska otvorena škola

bottom of page