top of page

Levi's x F.fm podcast

Levi's tim u Srbiji organizuje akciju prikupljanja odeće i drugog tekstila u radnjama, pa smo tim povodom snimili video-podcast serijal kako bismo vas informisali:


⚪ Na koji način reciklaža tekstila kod nas funkcioniše
⚪ Šta može da se reciklira, a šta ne
⚪ Koje su prednosti i mane
⚪ Šta je to što građani mogu da urade sa tekstilom pre nego što ga odnesu na reciklažu

Cilj podkasta je da akcija brenda Levi's bila što uspešnija, a većina tekstila zaista reciklirana, a ne da završi na deponiji.

Klijent:
Fashion&Friends, za brend Levi's

Epizoda 1: BIOMATERIJALI

Gošća: Újházi Adrienn, biodizajnerka i umetnica

 

Proizvodnja tekstila je uzrok prekomernog krčenja šuma, gubitka biodiverziteta i gomilanja sporo razgradivog otpada, dok su farme krzna, pored etičkih problema, postale i pretnja po ljudsko zdravlje – predstavljaju plodno tle za širenje zoonotskih bolesti poput COVID-19. Zato pričamo o alternativama koje su dobre po nas, životinje i naše zajedničko prirodno okruženje – o BIOMATERIJALIMA.

 

Biomaterijali se dobijaju od raznih biljaka, voćnog otpada i mikroorganizama uzgojenih u laboratoriji, a mogu zameniti tekstil životinjskog porekla — uključujući kožu, krzno, vunu i svilu.

 

Újházi Adrienn je jedna od retkih biodizajnera koji na Balkanu razvijaju i testiraju ovu vrstu materijala, i u okviru Levi’s x F.fm podkasta priča koje su prednosti biomaterijala u odnosu na konvencionalni tekstil, kako se biomaterjali dobijaju i gde svi koji žele da se bave ovom vrstom modne inovacije mogu da se informišu i uključe.

Epizoda 2: RECIKLAŽA TEKSTILA U SRBIJI

Sa gostom Predragom Ratićem, direktorom centra za reciklažu tekstila Texeco odgovaramo na pitanja:

 

• Da li sav tekstil koji odložimo u kontejnere za reciklažu zaista bude recikliran?

• Koje vrste odeće i obuće mogu da se recikliraju, a koje ne?

• Koji proizvodi nastaju reciklažom tekstila?

• Da li je reciklirani poliester održiv proizvod?

• Da li ste znali da i spaljivanje spada pod reciklažu?

 

Ako ste gledali crtać Wall-e, onda znate da je zemlja budućnosti predstavljena kao ogromna deponija. Na žalost, ova sumorna, izmaštana budućnost preti da postane naša stvarnost. Mi imamo samo 12 regionalnih sanitarnih deponija, 135 nesanitarnih opštinskih smetlišta i preko 2500 divljih deponija (nezvanično imamo preko 3500 divljih deponija)*

 

Zato u ovoj epizodi Levi’s i F.fm serijala pričamo o mogućnostima reciklaže tekstila, aksesoara i obuće, kako ne bi završavali na deponijama + razbijamo mitove o reciklaži tekstila, da bi ona bila što efikasnija.

*Izveštaj o upravljanju otpadom u Srbiji 2021

Epizoda 3: CIRKULARNA MODA

Pitate se šta da radite sa odećom ili drugim tekstilom koji više ne nosite? Želite da reciklirate, ali ne znate kako ili gde? Pre nego što pronađete kontejner za reciklažu, predlažemo da isprobate 3 P (i jedno R) sPore mode: prepravku, popravku, prenamenu & redizajn odeće.

Ana Trošić Trajković je višestruko nagrađivana domaća dizajnerka, koja je 2018. godine pokrenula jedinstvenu koncept radnju u potpunosti posvećenu održivoj modi. U njenom Birou 354c svako od nas može da prepravi neki stari komad odeće, da ga da na redizajn (i od starog dobije nešto potpuno novo i drugačije) ili iznajmi komade poznatih lokalnih kreatora i nosi ih za specijalne prilike.

Dunja Trifunović je ekološka aktivistkinja koja priča o ulozi (ili izostanku uloge) mladih u kreiranju ekoloških politika, i tome zašto je moda kao deo pop kulture dobra stpenica za ulaz u širu priču kada je u pitanju eko-edukacija.

bottom of page