Ekokultura

Serijal IG live razgovora nastao u saradnji Kulturnog centra Beograda i F.fm platforme, fokusiran je na ekološko-umetničke prakse u cilju postizanja kontinuiteta u razgovoru o brojnim ekološkim pitanjima.

EkoKultura IG LIVE ima za cilj da publici predstavi sponu između ekologije i raznih umetničkih oblasti, te kroz popularan pristup prikaže dobre prakse u eko-smislu.

 

Svakog poslednjeg dana u mesecu nova epizoda je dostupna za gledanje na društvenim mrežama Kulturnog centra Beograd i F.fm platforme, a publika je
u mogućnosti da upozna pojedince iz različitih umetničkih sfera koji ili rade na održiv način ili se svojim radom bave edukacijom o ekološkim problemima ili rešenjima.

 

Pored informisanja publike, ideja je da kroz ovaj serijal razgovora motivišemo i druge umetike da promisle svoje prakse i damo im konkretne savete kako da ih učine boljim po svet u kom živimo.

Do sada realizovane epizode, koje su dostupne za gledanje:

Epizoda 1: Biofilija, zeleni dizajn u arhitekturi
Gošća: Dr. Jelena Brajković,saradnica u nastavi na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu

Biofilni dizajn u arhitekturi i građevinarstvu je koncept koji još uvek nije dovoljno prisutan, a predstavlja spajanje zelene gradnje i povezivanje čoveka sa prirodom – što je jedini mogući način da se stvori održivo mesto za život i rad. Koncept Biofilnog dizajna od suštinskog je značaja za nove planere, projektante, dizajnere koji će se baviti kreiranjem novih urbanih politika, redizajnom nasleđenih urbanih celina i stvaranjem novih životnih prostora koji neće isključivati prirodu kao značajan faktor u kreiranju humanijeg životnog prostora.

Pogledaj OVDE

Epizoda 2: Ekologija i književnost
Gošća: Zorana Karapanžin, Makart BookTube

Druga epizoda EkoKultura serijala posvećena je Književnoj ekologiji (engl. literary ecology), disciplini koja se bavi načinima na koje se u književnosti i književnim delima reflektuju odnosi čoveka i životne sredine. Svojim poreklom i razvojem, paralelnim sa rođenjem moderne ekološke politike, književna ekologija je postala proizvod istorijskog i teorijskog modela koji uključuje i rastuću plimu ekološke svesti u 21. veku.

Pogledaj OVDE