top of page

Dan održive mode

...je događaj koji smo inicirali i već nekoliko godina unazad organizujemo u saradnji sa Centrom za održivi razvoj Srbije (CORS)

Ovaj događaj se dešava u okviru beogradskog Fashion Weeka-a, a posvećen je razgovorima o poslovanju modnih kompanija, tekstilnim fabrikama u Srbiji, uslovima rada i cirkularnoj ekonomiji.

Cilj je da povežemo pojedince u modnoj sferi zaintersovane za održivo poslovanje, kao i da uspostavimo održivost kao važnu temu o kojoj tek treba razgovarati i širiti je.

Capture.JPG

Zašto pričamo o održivoj modi?

Modna industrija posluje po sistemu “brze mode” koji se zasniva na prekomernoj upotrebi prirodnih resursa i autsorsovanju radne snage. Takav sistem je destruktivan po planetu – pa je tako modna industrija na drugom mestu po korišćenju zemljišta, četvrtom po korišćenju vode, petom po emisiji gasova sa efektom staklene bašte i prvom po ispuštanju primarne mikroplastike u vodene tokove. 

 

Kada je reč o društvenom aspektu, uslovi rada u tekstilnoj industriji su zabrinjavajući – plate su minimalne, prostor u kome se odeća proizvodi često zapušten i nebezbedan, a kršenje radnih i ljudskih prava široko je rasprostranjeno.

 

​Održiva moda (sustainable fashion) je alternativa sistemu "brze mode" (fast fashion) i podrazumeva industriju koja vodi računa i posluje ekološki i etički.

14d3b7_60753482dfa74653b68c38cd7581e16d~mv2.jpg

Dan održive mode ocenjen je kao primer DOBRE PRAKSE koja se realizuje u cilju smanjenja otpada među zemljama Zapadnog Balkana.

Ovaj primer nalazi se u dokumentu koji pruža smernice za razvoj cirkularne ekonomije, a taj dokumet kreirali su Evropski biro za zaštitu životne sredine (EEB – European Enviornmental Buro) i Instutut za cirkularnu ekonomiju (INCIEN – Institute for the Circular economy), uz podršku Evropske Unije.

U okviru ovih događaja organizovali smo okrugle stolove u Privrednoj komori Srbije, panele, prodajne sajmove lokalnih održivih brendova, promociju domaćih radnji i radionica koji se bave uslugama iznajmljivanja ili popravke odeće, online i offline predavanja, modne revije...

D_Milenkovic_281019_044_edited.jpg
D_Milenkovic_281019_006_edited.jpg
bottom of page